Бившият президент на Южна Корея разпитан от съда

Свят

30-03-2017, 10:38

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поискаха ареста на бившия президент на Южна Корея

В петък сутринта съдът се очаква да реши дали да бъде задържана

Сваленият президент на Южна Корея Пак Гън-хе беше разпитана от съд, който ще реши дали тя трябва да бъде задържана по обвинения в корупция, съобщават от The Straits Times.

Телевизионни кадри показаха бившия държавен глава да влиза в сградата на районен съд в Сеул. Тя не говори пред чакащите журналисти.

Ако съдът одобри искането на прокуратурата за задържане, Пак веднага ще бъде вкарана в ареста, където може да бъде задържана до 20 дни преди официално да й бъдат повдигнати обвинения.

Държавното обвинение пак ще може да я привлече под отговорност и да й повдигне обвинения, ако съдът отхвърли молбата за арест. Прокуратурата обвинява Пак, че тя и довереницата й Чхуе Сун-сил са изнудвали големи компании и са вземали подкупи.

Милиони южнокорейци излязоха по улиците на страната да протестират срещу разкритията преди Конституционният съд да реши на 10 март за отстраняването на държавния глава. Парламентът на страната гласува през декември за импийчмънт на президента. Рано днес стотици поддръжници на Пак, предимно възрастни граждани, се събраха пред дома й в Сеул. Те развяваха националното знаме и скандираха в подкрепа на бившия държавен глава.