Радев: Копривщица не принадлежи на неколцина общинари, тя принадлежи на България

Н. Ангелкова: Градът трябва да продължи да съхранява българския дух, история и традиции

„Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България“ това написа президентът Румен Радев в социалната мрежа Фейсбук.

„Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на общинския съвет за промяна в статута на града-музей. Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България“, заяви Радев.

Реакцията на президента идва, след като вчера стана ясно, че общинският съвет в Копривщица е гласувал да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически резерват, тъй като пречи на проектите на един местен бизнесмен, предават от Нова телевизия. Информацията за гласуването беше съобщена лично от кмета Генчо Герданов (ГЕРБ), който обяви, че е против решението и ще се бори за запазването на статута на града дори и в съда. Кметът Генчо Герданов поясни, че не е присъствал на заседанието, когато е било взето това решение. Нито е присъствал на скандалната дискусия в съвета през февруари, когато е станало ясно, че решението ще се вземе.

„Считам, че статутът на Копривщица като архитектурно-исторически резерват трябва да бъде запазен. Възмутително е взетото от общинския съвет решение за отмяна на статута. Това е едно магнетично място, което трябва да се развива като историческа и културна туристическа дестинация, защото има огромен потенциал. Градът трябва да продължи да съхранява българския дух, история и традиции“ така реагира министърът на туризма в кабинета „Борисов 2″ Николина Ангелкова.

Копривщица е първият и засега единствен град-музей в България. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет още през 1952 година. Двадесет години по-късно Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват – пак с решение на Министерския съвет. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в градчето с цел да се запази неговият автентичен облик.

Считам, че статутът на Копривщица като архитектурно-исторически резерват трябва да бъде запазен. Възмутително е взетото ...

Публикувахте от Nikolina Angelkova в 30 март 2017 г.