800 деца са прегледани в единствената у нас Ортопедична работилница

Животът

30-03-2017, 15:15

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мануела Малеева открива ортопедична работилница в Стара Загора

Изработени са 100 помощни ортопедични средства

Единствената в България Ортопедична работилница в Стара Загора изработва коригиращи ортопедични средства за деца с церебрална парализа и други ортопедични проблеми. Завършването на тригодишния българо-швейцарски проект „Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, ще бъде отбелязан с Ден на отворените врати на 31 март 2017 г.
Досега са прегледани 800 деца от цялата страна, изработени са 100 помощни ортопедични средства - шини, ортези, протези. С предимство се използва швейцарски подход - „ортезно“ лечение, чрез което се избягват операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с детска церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми. В рамките на проекта бяха обучени четирима български специалисти, които вече сами могат да правят ортопедични средства за нуждаещите се деца.
По този повод в града пристига посланикът на Швейцария Денис Кнобел. Гости ще бъдат швейцарският лекар д-р Бруно Франие и българският му колега д-р Йовко Гюров, които ще извършват редовни ортопедични прегледи на деца от цялата страна, започнали преди десет години. При посещенията си в България на всеки два месеца с него идват и ортопедични техници, за да изработват коригиращи ортопедични средства.
Работилницата е резултат от съвместните усилия на Фондация „Обществен дарителски фонд - Стара Загора” и швейцарския им партньор Фондация Суисклиникал, която е създадена през 2007 година, по инициатива на известната българска тенисистка Мануела Малеева и д-р Бруно Франие. От 2013 година работилницата се помещава в нова сграда в старозагорския кв.“Железник“, благодарение на много дарители от Швейцария и България.