Прокуратурата започва предварителна проверка заради блокадите на българо-турската граница

Румяна Арнаудова беше категорична, че няма абсолютно никакъв проблем да бъдат извикани за писмени показания лица с имунитет

Софийската градска прокуратура започва предварителна проверка заради блокадите на българо-турската граница. Проверката ще установява нарушени ли са политическите права на български граждани и дали са били възпрепятствани да гласуват чрез насилие. От държавното обвинение ще разпитват участници в блокадите и три лица с имунитет, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Проверката е по 10 сигнала, изпратени от граждани и от неформалната организация "Протестна мрежа" до главния прокурор Сотир Цацаров.

В сигналите до главния прокурор се твърди, че на 24-и март на ГКПП "Капитан Андреево" са извършени недопустими действия срещу български граждани и е направен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права. Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите.

Стартира проверката тази сутрин, изискали сме на първо време записите от камерите на различните медии, които са публикувани вече в различни източници. Тепърва ще установим основно със съдействието на служителите на МВР, които също ще бъдат разпитвани, самоличността на лицата, най-малкото тези, които се виждат по тв репортажите, спрямо които е упражнено някакво насилие, заяви  Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитирана от БНТ.

На кадрите се вижда, че в блокадата на границата участваха кандидат-депутатите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки.

Румяна Арнаудова беше категорична, че няма абсолютно никакъв проблем да бъдат извикани за писмени показания лица с имунитет:

"В рамките на предварителна проверка, дори лица с имунитет, Вие много добре знаете, че народните представители или кандидатите за тях не могат да бъдат привличани като обвиняеми, да бъде възбуждано наказателно преследване, но не и да се снемат писмени обяснения в рамките на предварителна проверка.

Самите кандидат-депутати също ще бъдат разпитвани, тъй като техният имунитет важи от началото на регистрацията им за участие в изборите до обявяване на резултатите от ЦИК, уточни Арнаудова, и на практика вече е изтекъл. Сигнал за блокадите от лидера на ДОСТ Лютви Местан засега в прокуратурата няма.

Това, което аз в качеството си на говорител на главния прокурор узнах от медиите и съм препратила на колегите от СГП, е т.н. отворено писмо на г-н Местан от 24-и март, което беше разпространено чрез вас, медиите. Ако в рамките на проверката се съберат данни и за други престъпления от общ характер, държавното обвинение ще започне работа и по тях", заяви Арнаудова.