ДЛС в Балчик подарява фиданки за залесяване

Поводът е Седмицата на гората

Дър­жа­в­но­то ло­в­но сто­пан­с­т­во в Бал­чик отново по­да­ря­ва от 31 март до 7 април, по повод Седмицата на гората, оп­ре­де­ле­но ко­ли­че­с­т­во фи­дан­ки на же­ла­е­щи­те да за­ле­ся­ват. Дръ­в­че­та­та са мал­ки, но пък все­ки мо­же да ста­не съ­п­ри­ча­с­тен към та­зи по­ле­з­на дей­ност, при­кан­ват от гор­с­ко­то. Фиданките са от разсадника на стопанството в Соколово и са с размери 15-25 сантиметра от видовете липа, цер,  бряст, различни храсти и други, съобщава Радио Варна.

„И тази година продължаваме желанието да включим повече млади хора, ученици и малки деца в тези мероприятия. Даваме разяснения, свързани с отглеждането на гората и залесяването”, сподели директорът на стопанството инж. Калинка Тодорова.

Общо през седмицата, посветена на гората, ще бъдат засадени близо 600 фиданки. Горското ще подари фиданки на балчишкото училище „Св.св. Кирил и Методий”, които ще бъдат залесени край Балчик, край паркинга до холандския плаж.

250 дръвчета – бряст и дъб, ще бъдат дарени за ученици от Шабла, които поставят началото на ученическа гора на датата 7 април.