III-та Национална конференция за творчеството на Чудомир

Призовават ни да го прочетем още веднъж, защото има да ни каже още много

Литературно – художествен музей „Чудомир“ в град Казанлък събра водещи учени, изследователи на литературното творчество на големия разказвач Чудомир рамките на едноименните празници, съобщават от пресцентъра на Община Казанлък.

Под мотото „Чудомир, другите, годините“ третото издание на научния форум продължава да следва целите на литературоведи, хуманитаристи и изкуствоведи, познавачи на сатирата на Димитър Чорбаджийски да направят отново близки неговите творби до младите, като надградят общи познания и допълнят пренебрегнатото от литературната наука за сладкодумния автор.

Сред участниците са проф. Николай Аретов, д-р Румен Шивачев, доц. Мая Гочева, а сред разглежданите теми - „ Дневникът на Чудомир и неговият контекст“, „ Типажите на Чудомир и Константин Гълъбов – за генезисът на жанровете“ и др.

Амбицията на организаторите на конференцията от Община Казанлък, фондация „Чудомир“, ЛХМ „Чудомир“ и Национален паметник – музей „Шипка – Бузлуджа“ е в края на годината да бъде издаден втори сборник с есета и доклади от 2016-та и 2017-та години за Чудомир, който да продължи традицията с представяне на различни гледни точки на специалистите за мястото и ролята на Чудомир в българската литература.

В началото на научната сесия към участниците се обърна научния ръководител на конференцията проф.Яни Милчаков, литературен теоретик и историк. Той посвети своя доклад на „пре/откривателя на Чудомир“ проф.Никола Георгиев, в навечерието на 80-та годишнина на известния български литературовед, хуманитарист и университетски преподавател.

Общото послание на научните изследвания за Чудомир ни призовава да го прочетем още веднъж, защото има да ни каже още много.