Токът, водата и парното се увеличават от днес

Ще плащаме средно с 25 лева повече на месец

Причината за увеличенията - Комисията за енергийно и водно регулиране реши да увеличи цената на природния газ, а оттам и на останалите комунални доставчици, съобщи БНТ. Решението бе обявено от пресцентъра на КЕВР.

Само за седмица Комисията за енергийно и водно регулиране успя да предложи и приеме нови по-високи с 30% цени на природния газ. Освен това увеличи цената на студената вода в София с 18 на сто. Чакат се и сериозни ръстове на парното и топлата вода в цялата страна. Корекциите ще са между 18 и 38 на сто. Отделно ще поскъпне и тока засега с 1% от април. Всички тези увеличения се оказаха истински шок както за битовите потребители, така и за бизнеса. В Плевен например увеличението на отоплението ще бъде най-сериозно - с 38%. Сред най-засегнати от промяната ще бъдат пенсионерите.

Простите сметки показват, че ако досега сте плащали 89 лева за парно и 60 лева за ток и ако живеете в София. Общото увеличение на цените ще бъде минимум 25 лева като основната част от него - 20 лева ще бъдат само заради корекциите на цените на отоплението. Оказа се, че от ценовите решения на комисията са изненадани и топлинните счетоводители.

В случай, че промяната на цените на парното бъде направена след края на отоплителния сезон, изравнителните сметки за парно, ще са по старите цени. Ако обаче се случи преди края, тогава в изравнителните сметки част от енергията ще бъде изчислена по новите по-високи цени.

Основната причина за голямата серия от поскъпвания се оказа природния газ и договорът ни за доставка на синьо гориво от Русия. Според заявлението на Булгаргаз, руснаците увеличават цената на горивото само с 13%. От КЕВР не обясниха аргументирано защо увеличението у нас е 30 на сто.

Според обявените от еврокомисията предложения Газпром предлага да обвърже цената на газа с тази на световните борси, а не с тази на петролните деривати както беше досега. От държавния Български енергиен холдинг са скептични, както за предложенията така и за сроковете за промяна на условията.

В случай, че Брюксел и Москва не се разберат, договорът с Газпром изтича чак през 2022 г. и тогава могат да се правят нови разчети. Дотогава КЕВР ще продължи да променя цената на всеки три месеца.

Вчера нови предложения за поскъпване на тока, и от юли направиха от доставчиците на ток - средно с 2,4% и за парното в Пловдив с нови 16 процента.