Меркел към бежанците в Германия: Отивайте в селата

Канцлерът призова бежанците да спазват законите и да уважават ценностите на държавата

Германският канцлер Ангела Меркел призова пристигналите в страната бежанци да не се стремят към големите градове, а да си търсят места в селските райони, съобщиха от wallstreet online.

„Много бежанци казват, че искат в големите градове, но там има големи трудности с жителството. Затова моят съвет е да се остава в регионите, където има селски местности и малко хора и където на пръв поглед не е толкова интересно“, каза канцлерът и напомни, че от началото на миграционната криза Германия е приела близо един милион души.

По нейните думи властите се стараят да осигурят места за живее на първо място за тези, които са получили правото да останат в Германия. Ангела Меркел добави, че очаква от пристигналите в страната „не само да спазват законите“.

„Те дойдоха, защото искаха да намерят тук спокоен и сигурен живот. Затова са длъжни да уважават и да се стараят да приемат ценностите, с които държавата живее – търпимост, откритост, свобода на вероизповеданията, свобода на мнението“, поясни тя.

Германският лидер призова и немците „да бъдат по открити към бежанците“.

„Ние знаем твърде малко за Сирия, Ирак и страните от Северна Африка и трябва да използваме тази възможност, за да ги опознаем повече, да научим нещо“, добави в заключение Меркел.