Ново дъно за кабинета "Герджиков"

Само за месец и половина управление втори министър от служебния кабинет попада в полезрението на звено "Антикорупция"

Специализирано звено „Антикорупция“ привлече като обвиняем д-р Илко Семерджиев – служебен министър на здравеопазването за престъпление против реда на управлението, заплашвайки шеф на агенция с уволнение. Това е втори министър в служебното правителство на проф.Огнян Герджиков, който попада в полезрението на звеното „Антикорупция” след като в петък срещу министъра икономиката Теодор Седларски започна проверка по сигнал за нередности при смяна на членове на Бордовете на редица държавни дружества.

Обвинението срещу Семерджиев от днес е за това, че е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник. 

Според данните на държавното обвинение, на 20 февруари 2017 г. в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, той е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията.

“Не са използвани СРС. Разполагаме със свидетелски показания на двама души, присъствали на този разговор”, обяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й, на 20.02.2017 г. на среща в МЗ Семерджиев е обявил в пряк текст на изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата, че трябва да назначи за свой заместник точно определен човек. Директорът е възложил проверка на лицето в интернет и търговския регистър, установено е, че въпросното лице, за което настоява Семерджиев, участва в няколко търговски дружества – всички в областта на здравеопазването. Това представлява пряк конфликт на интереси, заяви Арнаудова. Въпреки че Семерджиев е бил уведомен за тези обстоятелства, той е продължил да настоява за назначението. На 24.03.2017 очевидно изнервен министърът е провел разговор с директора и му е заявил на висок тон, че ще бъде уволнен, ако до понеделник не изпълни назначението. Казал е, че ще му бъдат „направени и други неща“ – прокуратурата оценява използваните думи като отправяне на заплаха. 

Арнаудова съобщи още, че Семерджиев е с мярка „подписка“ и разследването продължава. 

"За това обвинение законодателят предвижда лишаване от свобода до 6 години. Семерджиев се е възползвал от правото си да не да обяснение", завърши говорителят на главния прокурор.