16 страни от ЕС, сред които и България създават обща Прокуратура

Европейската прокуратура ще е за борба с измами, накърняващи финансовите интереси на ЕС

Шестнайсет страни от Европейския съюз, сред които България и Румъния, се обединиха в опит да създадат европейска прокуратура, специализирана в борбата с измами, накърняващи финансовите интереси на ЕС, съобщи Съветът на ЕС, цитиран от Франс прес и БТА.
Тази процедура позволява да се превъзмогне съпротивата на някои страни спрямо европейски проект, като дава право на група от най-малко девет държави членки да приемат решения, отнасящи се само за тях, като впоследствие и други страни могат да се присъединят.
Шестнайсетте страни са Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия.
Днес те уведомиха европейските институции за намерението си да започнат засилено сътрудничество, обяви в комюнике Съветът на ЕС.
Някои страни, сред които Холандия, Швеция и Унгария, блокираха напредъка по проекта, предвиден в договорите от 2009 година и по който се преговаря от 2013 година. Тази прокуратура ще има за цел най-вече борба с измамите със структурни фондове на ЕС. Той ще има правомощия и в борбата с трансгранична измама с ДДС. По данни на Европейската комисия най-малко 50 милиарда евро годишно приходи от ДДС не постъпват в националните бюджети в Европа заради такива измами