Ученичка от Пловдив ще участва на Националния финал Spelling Bee 2017

Животът

04-04-2017, 14:20

Снимка:

ОУ "Алеко Константинов"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 6600 ученици от 304 училища в цялата страна се включиха в училищните кръгове на състезанието

По време на Регионалната квалификация на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017, която се проведе в събота в Пловдив, се класираха трима ученици. Победителите са седмокласничката Бояна Ценкова Цветковска от ОУ "Алеко Константинов"- Пловдив, Ради Светославов Христов от ОУ “Христо Смирненски“ –Хасково и Константин Бориславов Тренчев от СУ "Васил Левски"-Велинград. Трите деца се класират за националния финал, който ще се проведе на 6 май т.г. в град София. Заедно със своите учителите по английски език, те ще участват и в летен езиков лагер през м. юли.
На регионалното състезание в Пловдив премериха сили в спелуването ученици от Пловдив, Велинград, Златоград, Смолян, Димитровград, Хасково, Кърджали, Неделино, Първомай, Белозем, Раковски, Ягодово, Сопот, Панагюрище, Пещера, Асеновград, Ведраре, Карлово, Кричим, Граф Игнатиево, Свиленград, Селча, Девин, Лъки, Труд, Драгиново, Главиница, Върбина, Мадан, Марково, Широка лъка, Смилян, Рудозем, Момчиловци, Момчилград, Павел Баня, Куртово Конаре, Караманци, Енина, Казанлък и Тихомир.
На 1 април 2017 г. още седем града бяха домакини на регионалните квалификации, които се проведоха в Сливен, Варна, Ловеч, Монтана, Разград, Благоевград и София.
Над 6600 ученици от 304 училища в цялата страна се включиха в училищните кръгове на състезанието, които се проведоха до началото на март месец. Класиралите се на първо и второ място представиха училищата си на регионалните квалификации. Предстои финалът на  Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017 , на който ще се излъчи националният Spelling Bee шампион.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.
Тази година състезанията се провеждат под наслов “Bе good to others”.  Месец февруари беше обявен за Месец на добрите дела, без значение малки или големи са те или за кого са направени. Организаторите от фондация КОРПлюС насърчиха учениците да се замислят и да открият нуждаещи се от помощ, грижа или внимание, и да направят нещо хубаво за тях.
Състезанието Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие -КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България” и с подкрепата на Посолството на САЩ, Британския съвет, Тестов и езиков център АВО, и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 
Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/Bulgarian National English Spelling Bee.
КОРПлюС  – Неправителствена организация, създадена като приемник на Корпус на мира с основна цел да запази, продължи и развие някои от най-успешните проекти на доброволците от Корпус на мира България.  Организацията ще използва дългогодишния опит, знания и материали, създадени през 20 години на работа на доброволците в България и ще насочи усилията си към  разнообразяване и подобряване на обучението по английски език,  обогатяване на професионалните и социални умения на личности, организации и общности и насърчаване  развитието на лидерски умения сред младежтa.
Фондация „Америка за България”– Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.