Туск на български: Един за всички, всички за един

Политика

04-04-2017, 14:40

Снимка:

twitter.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радев: Визитата на Туск е признание за устойчивата ни проевропейска политика

България трябва да стане част от Шенген

Председателят на ЕС Доналд Туск е на посещение в България. Той благодари на президента Румен Радев и сподели, че разгоеорите са били по четири основни теми - ситуацията на Балканите, проблемът с мигрантите, Шенген и Brexit.


"За щастие ситуацията на границата с Гърция и Турция е под контрол и това доказва колко ефективно действат силите на българските граници, а също така и политическото ръководство. За съжаление ние ще трябва да бъдем по-бдителни много дълго време напред. Ние сме решени да затворим пътищата за нелегална миграция и също така сме ангажирани с изпълнението на споразумението между ЕС и Турция".

Туск уточни, че ЕС спазва своите задължения и очаква от Турция също да спази своята част от споразумението.

Укрепеният граничен контрол в България оказва голям натиск върху бюджета, каза още Доналд Туск. Страната ни е инвестирала много средства от бюджета си за сигурност. ЕС и държавите-членки помагат с финансови средства. Само на границата с Турция има около 1000 полицейски служители за оказване на помощ. В случай на допълнителни затруднения ЕС планира допълнителни мерки за финансиране и е готова бързо да подкрепи България.

Доналд Туск заяви, че България извършва отлична работа на границите си.

По думите му България трябва да стане част от Шенген. „Вие направихте изключителни неща. Аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят“, подчерта Туск.

За Брекзит Туск поясни, че при преговорите „– нашата цел е да намалим до минимум последствията на всички, включително и на българските граждани.

„Вие живеете в регион с много предизвикателства, не всичко е свързано със средства, но това означава и солидарност – един за всички и всички за един, заяви Туск на български.