Разкриха източния некропол на антична Сердика

Животът

05-04-2017, 07:00

Снимка:

бнт, кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на София ще инспектира Триъгълната кула на Сердика

Археолозите са смутени обаче от факта, че шестте фамилни гробници, на които попадат, са вандалски разрушени

Строеж на мястото на старото кино Сердика в центъра на София разкри източния некропол на антична Сердика, съобщават от БНТ. Освен 6 фамилни гробници и още 20 ямни погребения, разкритията свидетелстват за едно вандалско отношение към некропола при строежа на новите сгради от миналия век.
Археолозите са смутени обаче от факта, че шестте фамилни гробници, на които попадат, са вандалски разрушени. Но не в античността.

"Намираме ги почти на ниво основи с много малка част запазена във височина, защото са били най-вероятно унищожени при строителство през 50-те, 60-те години когато са подравнявали терена и всичките са отрязани на едно ниво", коментира Юлиян Мешеков - р-л на археологическите разкопки.

И тук ясно личи - горният свод при изравняването е паднал и върху него е натрупана пръст с боклуци и части от скелети. Иначе в самите гробници археолозите не откриват нищо. Те са датирани 4-6 век, ранно християнски период, когато не са били оставяни гробни дарове. Но няма и останки, което означава че през вековете са били обект на посегателства. Човешки останки, учените все пак откриват съвсем неочаквано, в 23 непокътнати ямни погребения между гробниците.

Костите от тук ще бъде изпратени за въглероден анализ в Австрия. Времето на погребенията може и да хвърли светлина за историята на мястото, което вече е проучено почти докрай. А дали разбитите гробници ще се съхранят или бъдат затрупани от новия строеж - предстои да се решава.