Представят изложба, посветена на княз Александър Първи

Пловдив Лайф

05-04-2017, 08:00

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Като човек имах недостатъци, но като княз мисля, че съм изпълнил длъжността си

Изложбата, посветена на 160 години от рождението на княз Александър Първи ще бъде показана в Пловдив. Това съобщиха от Регионалния исторически музей. Тя ще бъде подредена на пл. „Централен” срещу Централна поща, а събитието ще започне от 11:30 часа на 5-ти април 2017 година (сряда).
Първият държавен глава на възкръсналата след 500 години робство българска държава се възкачва на престола през 1879 година едва 22 годишен и без държавнически опит. Той написва първите редове от владетелската си биография без да познава българския народ, неговата история и народопсихология. Но като убеден привърженик на национално-обединителната програма на българите се ангажира решително с подготовката и провъзгласяването на Съединението от 6-ти септември 1885 година.

Като главнокомандващ българската армия, заедно със своите офицери и войници, спечелва уважението и възхищението на Европа с блестящите си победи в Сръбско-българската война през ноември 1885 година.
Изложбата ще бъде открита от Амелия Гешева – заместник-кмет „Култура и туризъм“ в Община Пловдив и гл.ас. Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей – Пловдив.

"Като човек имах недостатъци, но като княз мисля, че съм изпълнил длъжността си. Дето и да бъда, ще моля Бога за благото на България“- Александър Първи.