72 са загинали при химическата атака в град Хан Шейхун, Сирия

Вчера неправителствената хуманитарна организация Съюз на организациите за медицинска грижа и помощ каза, че при химическото нападение са загинали 100 човек

Седемдесет и двама души са загинали при химическата атака в град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб. Това показват нови данни на сирийския Център за наблюдение на човешките права, предаде Франс прес. Сред загиналите има 20 деца и 17 жени. Центърът съобщи, че военни самолети днес са извършили още пет удара в района на вчерашното нападение, предаде Ройтерс.
Вчера неправителствената хуманитарна организация Съюз на организациите за медицинска грижа и помощ каза, че при химическото нападение са загинали 100 човека, а 400 са били ранени, но тези данни не са потвърдени от друг източник, отбелязва Ройтерс, цитирани от БТА.
Руското министерство на отбраната заяви, че сирийски военни самолети са поразили в сирийската провинция Идлиб склад на бунтовниците, съдържащ токсични субстанции, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Според данните на руския контрол на въздушното пространство сирийската авиация е нанесла удар в град Хан Шейхун по голям склад на терористите", в който е имало токсични субстанции. Отравянето на хората е в резултат на изтичане на токсичен газ при удара по склада на бунтовниците, се казва в съобщение на министерството.
Говорителят му Игор Конашенков заяви, че в ударения склад са се произвеждали "химически бойни муниции", използвани от сирийските бунтовници в Алепо миналата година. "Симптомите на отравяне на хората в Хан Шейхун, които се виждаха във видеозаписи, излъчени в социалните медии, са същите като симптомите на пострадалите миналата година в Алепо", каза Конашенков.