ГЕРБ настоява за оттегляне на промените в Изборния кодекс

Захариева: Абсурдно е оправданието, че промените в Закона за българското гражданство за изборите не са били съгласувани със служебния министър на правосъдието

ГЕРБ настоява за незабавно оттегляне и премахване от обществено обсъждане законопроектът за промените в Изборния кодекс. Това заяви по време на брифинг бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева. По същото време служебното правителство оттегли законопроекта, а от партията обясниха задоволството си като се надяват в следващия един месец, служебният кабинет да не предприеме нови опити за внасяне.

“Мотивите на ГЕРБ да поиска оттегляне на текстовете, които предвиждат уседналост и за парламентарния и президентския вот, са, че така се засягат правата на милиони български граждани. Недопустимо е, подобни промени да бъдат правени от служебен кабинет, исторически дори и от редовно правителство, а от Народното събрание. Вместо да приобщаваме българските граждани, ние ги лишаваме от права, категорични са от ГЕРБ. Не било ясно и от кои специалисти по изборно право е писан проектът“, обясни Захариева.

Георг Георгиев добави, че фактът кой пръв е съставил подобен проект, остава все още интересен. Той бе категоричен, че от партията няма да позволят подобна намеса в изборното законодателство. Тома Биков коментира решението на служебното правителство да отмени Постановление №208 – “След парламентарните избори, легитимността на президента е да подготви министрите си да напуснат властта, има време той да свикне да се държи като държавен глава в парламентарна република“, посочи той и поясни, че искат да чуят аргументите на Румен Радев.

“Молим г-н Радев и министрите му да се овладеят, за да може властта да бъде предадена по демократичен път. БСП не е спечелила властта“, каза Биков.

Екатерина Захариева увери, че с Обединените патриоти търсят постигането на консенсус за въвеждане на пълен мажоритарен вот, вследствие на проведения референдум от ноември 2016 година. Тя обясни, че в бъдещото коалиционно споразумение, ще бъдат ясно разписани ангажиментите във всички политики. От ГЕРБ се обявиха срещу предприетите уволнения в сферата на отбраната.

Валентин Радев заяви, че ще има ревизия на кадровите рокади, когато бъде назначен във военното ведомство. “Защо, служебното правителство прави тези смени и какво цели, ще питаме и служебния военен министър в парламента“, каза Радев.