Сенатори зоват Тилърсън да се срещне с активисти в Русия

Сенаторите са в подкомисия, която следи бюджета на Държавния департамент

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън трябва да се срещне с "демократично мислещи" активисти в Русия, както и с правителствени лица по време на посещението си по-късно този месец. Това призовават двама сенатори в писмо до топ дипломата на САЩ, съобщава Ройтерс.

По време на визитата в Москва Тилърсън се очаква да повдигне въпроса за Крим, дислоцирането на крилати ракети и руската роля в сирийската гражданска война.

Докато е там той също трябва да се срещне с граждански активисти, призовават сенатор Джийн Шахийн от Демократическата партия и сенатор Марко Рубио от Републиканската партия.

Според двамата сенатори "демократично мислещите руснаци трябва да знаят, че САЩ подкрепят стремежите им и като наш топ дипломат вие имате уникалната позиция да им предадете това послание", се призовава в писмото.

Тилърсън, който предприе четири обиколки в чужбина от стъпването си в длъжност преди два месеца, досега не се е обвързвал с "публична дипломация". Такива събития могат да включват срещи с активисти, млади хора и даване на интервюта за местни журналисти.