Ердоган обвини "убиеца" Асад

Турският президент не разкри източника на обявената от него информация

Повече от 100 души са загинали при химическата атака в северозападната сирийска провинция Идлиб. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, съобщи AFP,цитирано от yahoo news.

По време на мититнг в северозападната провинция Бурса Ердоган нарече сирийския президент Башар Асад "убиец". "Хей, убиецо Асад, как ще избягаш от проклятието им", попита той.

По-рано днес говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че Русия ще продължи да поддържа сирийския президент Башар Асад в борбата срещу тероризма.

Вчера сирийската опозиция обяви, че лоялни на Асад сили са използвали химически агент в град в северозападната провинция Идлиб. При атаката са убити около 100 души, а 200 са пострадали. Обаче Москва и Дамаск твърдят, че е поразен завод с химикали, управляван от джихадистите.

В момента се провежда извънредно заседание на Съвета за сигурност във връзка с атаката. Западните държави подготвиха проекторезолюция. Обаче Москва обяви, че предложената проекторезолюция за Сирия е "неприемлива".

"За съжаление проекторезолюцията се основава на напълно фалшива информация и тя има напълно антисирийски характер", каза говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Руските твърдения, че при въздушен удар е поразен склад с химически оръжия "не отговарят на реалността", изтъкна от своя страна американски представител.

Френският президент Франсоа Оланд призова за налагане на санкции на режима на Асад.