Апелативният съд в Белград анулира решението за екстрадацията на Цветан Василев

По-рано сръбските медии писаха, че Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но не е известно взето ли е решение за тази молба

Апелативният съд в Белград анулира днес за втори път решението, с което бе одобрена екстрадицията на българския бизнесмен Цветан Василев, и нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му, съобщи говорителката на Апелативния съд Миряна Пилич за агенция Танюг, цитирана от БТА.
Процедурата по екстрадиция на българския бизнесмен се намира пред  Апелативния съд за втори път. Тази институция отмени през март 2015 г. решението за екстрадиция и върна въпроса към Висшия съд за решение. Висшият съд два пъти взе решение за екстрадиция, последното през април миналата година, но тъй като за предаването се взимат решения, а не присъди, те могат неограничен брой пъти да се връщат обратно към Висшия съд.
На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини Цветан Василев задочно за длъжностно присвояване на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка. Той се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември 2014 г., след като в Сърбия бе получено известието за неговото издирване. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".
На 10 март 2015 г. Висшият съд в Белград взе решение да предаде на България Цветан Василев, но решението бе обжалвано пред Апелативния съд и отменено на 11 март 2015 г. Апелативният съд нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.
По-рано сръбските медии писаха, че Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но не е известно взето ли е решение за тази молба.