Експерти: 1000 лв. минимална заплата е абсурдна

Мика Зайкова бе категорична, че минималната заплата няма как да надвиши 600-700 лв.

Минимална работна заплата от 1000 лв. - това не е реалистично, а абсурдно! Зад това мнение се обединиха гостите в студиото на Bulgaria on Air - финансистът Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев.

1500 лева стартова лекарска заплата, 900 лева – за медицинска сестра. Предложението е на КТ "Подкрепа", а причината – в пъти по-ниското заплащане на медиците у нас спрямо стандартите в Европа.

"Чак през 2014 година минималната работна заплата в България достигна средната такава през 1989 г.", каза Мика Зайкова.

Икономистът Стоян Панчев твърди, че средните заплати във всяка от областите в страната са различни и няма как всеки регион да получава еднакво заплащане. "Минималната работна заплата се поставя от правителството. Представете си какво става, ако държавата увеличи заплатите с 1000 лв. Какво ще стане с хората, които получават 600-700 лв., както е във Видин? Те ще загубят работата си!"-категоричен бе той.

Темата предизвика спор между двамата гости, тъй като Стоян Панчев смята, че не трябва въобще да има законов критерий за минималното заплащане, а Мика Зайкова определи думите му като "пълен абсурд". Тя е на мнение, че не може за еднакъв труд да плащаш различна заплата.

Зайкова бе категорична, че минималното заплащане за страната от 1000 лв. е нереализуемо и че тя може да достигне най-много до 600-700 лв.