Уволненият служител от МП: Не мога да приема да нося цялата отговорност

Очевидно има много хора, които ги е страх да поемат политическата отговорност за провалите

Виновен или жертва е нароченият служител от Правосъдното министерство?

Ограничаване на гласуването на българите зад граница. Това предвижда проектът за промени в Изборния кодекс, изложен от Министерството на правосъдието и качен за обществено обсъждане. Ако текстовете влязат в сила така, както са предложени в момента, българите зад граница ще могат да гласуват, само ако са живели три месеца преди вота в България. Освен уседналостта при избори, предложените от Правосъдното министерство промени забраняват финансиране на вероизповеданията от чужди държави и техните институции.

„Аз съм държавен служител и нямам никаква компетентност в Изборния кодекс. На срещата в понеделник, на която присъствах и аз, заедно с министъра на правосъдието и ресорния зам.-министър, съветници на президента, президентът Румен Радев каза, че е важно, спешно, да се приеме от Министерския съвет този законопроект с текстове за уседналост и да се предложат на Народното събрание. Защото, ако не се приемат такива изменения, на следващите избори, ДОСТ ще влезе в Народното събрание”, заяви за Нова телевизия служителят от Правосъдното министерство Любомир Талев, който бе махнат от работа, след като промените в Изборния кодекс бяха качени за обществено обсъждане.

По думите му от четирите закона, които се изменят със законопроекта на Изборния кодекс, единственият, който е в ресора на Правосъдното министерство, е Законът за българското гражданство.

„Очевидно има много хора, които ги е страх да поемат политическата отговорност за провалите. Не мога да приема да нося цялата отговорност. Освен всичко останало, тук се посяга на мен, на предците ми. Аз съм потомък на Елисавета Багряна и не мога да позволя това”, коментира Любомир Талев, бивш служител на Министерството на правосъдието.

Той поясни, че не се е стигнало до уволнението му, защото бил нает наскоро и от администрацията го махнали по време на 6-месечния изпитателен срок от подписването на договора.