Седмица на здравето в ДГ „Славейче” (снимки)

С много емоционални преживявания

С много емоционални преживявания за децата от ДГ „Славейче” бе наситена седмицата, посветена на здравето.

В понеделник след като малчуганите изгледаха  видео материал, се  проведе разговор на тема: “Какво е и какво не е здравето?”.  В хода на обсъждането те задаваха различни въпроси, разсъждаваха на глас, споделяха какво правят, когато са болни, когато са здрави и т.н. За децата бе особено важно да разберат, че и от тях самите зависи да опазват своето здраве и живот.

Във втория ден от седмицата децата се запознаха с някои професии в областта на здравеопазването - хуманен и ветеринарен лекар, лекар по дентална медицина, фармацевт, медицинска сестра, медицински и рентгенов лаборант, физиотерапевт и с дейности, които те извършват. Същият ден те посетиха Ветеринарната клиника „ССВЕТ”, където нагледно им се показа как се лекуват домашни любимци и какви  ежедневни грижи трябва да се полагат за тях, за да са здрави и да ни радват. Децата разгледаха още и ветеринарната аптека към клиниката. Особено ги впечатли разнообразието от аксесоари за забавления на домашните любимци.

Следващият ден започна с екскурзия до кравефермата в с. Плачи дол. Децата разгледаха животните и видяха колко много труд се полага от тяхното изхранване и отглеждане до преработването на млякото в различни продукти - краве масло, кисело мляко, сирене, извара и кашкавал.

Много вълнуващо премина посещението на децата в ДКЦ 2, където се запознаха отблизо с професията на здравните работници - лекар, физиотерапевт, лаборант. За топлото отношение екипът на ДКЦ 2 беше приятно изненадан от подаръка на децата от подготвителна група „Бамби” - детски рисунки, свързани с различните професии на здравните работници. Те посетиха кабинети по физиотерапия, уши нос гърло. Изключително интересна бе за тях информацията как и за какво се правят рентгенови снимки. Рентгеновата лаборантка им предостави няколко снимки и децата дадоха своите предположения от коя част на човешкото тяло са. В лабораторията разглеждаха  под микроскоп кръвни клетки и т.н. И така, макар и за малко децата се почувстваха като част от медицинските екипи на поликлиниката и много от тях ще преодолеят със сигурност естествения си детски страх от бялата престилка, спринцовката, слушалката и т.н.

В следобедните часове децата бяха поканени от д-р Грета Ганчева в нейния стоматологичен кабинет. Топло и приветливо тя посрещна многобройните си малки гости и търпеливо им показа инструментите, които използва в работата си. Някои деца пожелаха да бъдат прегледани, други споделиха, че много им харесва тази професия и искат като пораснат да станат като д-р Ганчева.