Бургас и медиацията – новата инициатива на най-иновативния град

Мисия Бургас

06-04-2017, 17:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Постоянен център за медиация да заработи в съда

Това е мотото на първата част от Деня на отворени врати в Окръжен и Районен съд – Бургас

С откриване на Център за медиация и спогодби към Окръжен и Районен съд – Бургас, двете институции стартираха днешния Ден на отворени врати. Инициативата е традиционна и се провежда в навечерието на 16 април - Денят на Българската Конституция, който с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.,  поставя началото и въвежда правото като основополагащ принцип в устройството на  младата българска държава.

Шестима медиатори от новооткрития Център по медиация към двата съда представиха пред публиката, изпълнила Зала 2 на Съдебната палата, процес по Симулативна медиация. Присъстващите гости от обществени и общински и неправителствени организации, търговски структури,  студенти от двата бургаски университета и ученици от Немската и Английска гимназии, задаваха въпроси, свързани със способа за извънсъдебно разрешаване на спорове. Съществува ли комуникация между медиатора и съдията в съдебния процес; може ли за влязло в сила съдебно решение, което не се изпълнява, да бъде потърсена помощ от медиатори?! Медиатори от Центъра за разрешаване на спорове, гр. София представиха своя опит в процеса на медиация и бяха модератори на разиграния казус – спор от бургаските си колеги. С прожекция на филми и с документирани демонстрации по медиация те обясняваха процеса и функциите на медиацията, като способ.

72 са действащите медиатори в Бургас, от общо 1784 за страната. 16 медиатори вече са вписани към открития Център по медиация към Окръжен и Районен съд – Бургас.

Административният ръководител, Председател на Окръжен съд – Бургас, Боряна Димитрова, се обърна към гостите с думите:„Ролята на съда в процеса е само една – да препрати страните към медиация. Колко по-добре би било страните да решат спора с медиация, не да влизат в съдебна зала. За успешната медиация са необходими добра воля, два стола и една маса!“

Окръжен и Районен съд – Бургас получиха поздравителни  адреси и желания за сътрудничество от Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен съд и Софийски градски съд. В изпратено привествие за инициативата, областният управител Вълчо Чолаков пише „Привествам усилията, които ежедневно полагате за отваряне на съдебните власти към българските граждани. Вярвам, че всички ние като ръководители на ведомства, имаме ангажимент да гарантираме прозрачност и достъпност на институциите! В мое лице и в лицето на институцията, която предтавлявам, може да разчитате на подкрепа и добро сътрудничество, при реализиране на инициативи в полза на област Бургас.“

Денят на отворени врати в Окръжен и Районен съд – Бургас продължи следобяд с лекция на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите. Ученици от 10-ти класове на ПГЧЕ „Васил Левски“ и ПГСАГ „Кольо Фичето“ имаха възможност да влязат в съдебни заседания по гражданско и търговско дело, да разгледат деловодствата и специализираните зали в двата съда.