22 % повече чуждестранни туристи ще посетят България за Великден

Единната система за туристическата информация трябва да бъде въведена през септември или октомври

Около 22 процента повече чуждестранни туристи ще посетят България за Великденските празници тази година, в сравнение с миналата, каза във Велико Търново служебният министър  на туризма Стела Балтова.
Тя посочи, че според данните на Летище София се е увеличил броят на гостите, които ще посетят България, идващи от Германия, Великобритания, Италия и Португалия.
Прогнозата на Министерството на туризма е, че туристите през летния сезон ще се увеличат с 10 процента спрямо миналата година, посочи министърът. Тя отбеляза, че се очаква интересен летен туристически сезон, с увеличение на немските туристи между 30 и 35 процента, и на руските с 10 процента.
Служебният министър припомни, че 120 са охраняемите плажове по Черноморието, а за 21 са организирини търгове. Съдействие за сигурността по плажовете ще оказват областните управители на Варна, Бургас и Добрич, посочи тя. Във Велико Търново министър Стела Балтова откри четиринадесетото издание на Международното изложение "Културен туризъм", в което участват над 70 изложители от страната и чужбина.
По данни на Министерството на туризма през миналата година 10 процента от туристите, пристигащи в България са заявили, че се интересуват от културен туризъм.
Стела Балтова коментира, че Единната система за туристическата информация трябва да бъде въведена през септември или октомври, но все още се очаква становището на Комисията за защита на конкуренцията за спечелената обществена поръчка.
В рамките на изложението Министерството на туризма организира дискусия, посветена на дигитализацията на туристическите дейности. На нея ще бъде представена действаща платформа за мобилни устройства с включени сто национални туристически обекта.
Изложението ще бъде отворено за посетители до 8 април. Негови организатори са Община Велико Търново, Общинската агенция по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен