Делото "Килърите" влиза във Върховния касационен съд за втори път

Петър Стоянов-Сумиста, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев и Васил Костов са обвинени в организиране на мокри поръчки

Делото "Килърите" влиза във Върховния касационен съд за втори път, след като през 2015-та беше върнато за повторно разглеждане от Варненския апелативен съд, заради нарушено право на защита. Петър Стоянов-Сумиста, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев и Васил Костов са обвинени в организиране на мокри поръчки, палежи, побои, взривове и убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на адвоката Петър Лупов.

Част от от подсъдимите бяха оправдани на втора инстанция за двете убийства. Останалите са с доживотни присъди и искат делото да се върне за ново разглеждане, присъдите им да бъдат намалени или да бъдат оправдани. Тази сутрин системата за публично разпределение определи Съдия Татяна Кънчева от второ наказателно отделение на ВКС за докладчик по делото. Първото заседание на процесът ще се проведе на 16-ти юни.

Павлина Панова - зам.-председател на ВКС: "Поради възражението на адвокат Найденов, затова че подсъдимият Васил Костов вероятно ще има нов защитник, който ще трябва да се запознае с делото. А то е с изключителна фактическа и правна сложност. Най-високата, която разглежда ВКС, с много обемен материал. С общо решение на присъстващите на разпределението и насрочването на делото адвокати се прецени, че на по-далечна дата трябва да бъде насрочено. И така беше определена датата 16-ти юни. "