Питат гражданите в „Коматево“ за разделното събиране на отпадъци и компостирането

Мисия Пловдив

08-04-2017, 11:32

Снимка:

Район Южен

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

От врата на врата събират отпадъци в квартал „Коматево”

Жителите на квартал „Коматево“ имат привилегията да са първите пловдивски граждани, които да се възползват от иновативните техники за разделно събиране на отпадъците

„Жителите на квартал „Коматево“ имат привилегията да са първите пловдивски граждани, които да се възползват от иновативните техники и подходи за разделно събиране на отпадъците, като идеята е да опазим природата.“ Това заяви кметът на район „Южен“ Борислав Инчев след съвместната работна среща с участието на директора на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив Василка Чопкова, експерти от районната администрация и ОП „Чистота“. По инициатива на директора на „Чистота“ Иван Стоянов срещата се състоя в базата на общинското предприятие, където беше извършен преглед и на подготвените за разстановка нови съдове за растителни отпадъци. 30 процента от отпадъците в къщите с дворове е количеството на растителния отпадък, заяви Василка Чопкова. Тя поясни, че данните са в следствие на морфологичен анализ за състава и количеството битови отпадъци на територията на Община Пловдив, обхващащ периода 2015 - 2016 г.

В хода на реализираното от Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ и ОП „Чистота“ проучване са анкетирани над 25 на сто от домакинствата в кварталите „Коматево“, „Прослав“, „Остромила“ и „Беломорски“. Еколог № 1 на Пловдив припомни, че в „Коматево“ вече стартира раздаването на кафяви контейнери за растителни отпадъци – 110 и 240 л; същевременно по съвместен проект с „Булекопак“ се раздават и жълти чували за разделно събиране на отпадъци от опаковки. ОП „Чистота“ вече подготви графика за обслужване, който също веднага ще бъде раздаден на гражданите. „Въвеждаме новите системи за управление на различните потоци отпадъци и призоваваме всеки пловдивчанин да прояви отговорно отношение спрямо всекидневните си действия за опазване на околната среда“, каза Василка Чопкова.

Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев изрази своята увереност, че жителите на „Коматево“, откъдето стартират новите подходи за разделно събиране на отпадъците, са отворени към всяка перспектива за по-добра жизнена среда. Той кани гражданите на среща в понеделник /10 април/ от 17:30 ч. в залата на Народно читалище „Иван Вазов“ в „Коматево“, където заедно с експерти от общината и ОП „Чистота“ ще отговаря на въпроси по темата.