ДАЕШ са убили десетки цивилни, опитващи се да избягат от Мосул

Труповете на цивилните са били показно окачени на електрически стълбове

"Ислямска държава" е убила десетки цивилни при опит да избягат от иракския град Мосул. Трупове на убитите жители са били окачени по електрически стълбове в града, разказват очевидци, съобщават от Al-Arabiya.

Иракските сили водят боеве за освобождаване на Мосул от контрола на "Ислямска държава". Те срещат ожесточена съпротива от бойците на групировката, които отстъпват в Стария град.

Местен жител каза, че открил обезобразеното тяло на свой роднина, провесено на електрически стълб в квартал Тенек заедно с труповете на други трима млади мъже, заловени от "Ислямска държава", докато се опитвали да избягат.

Съветът за сигурност на Иракски Кюрдистан заяви, че в понеделник и вторник групировката е убила около 140 души. В Стария град по думите на местен жител са били убити над 40 цивилни, заловени от "Ислямска държава" при опит да избягат. Според друг обитател на района по същата причина е било убито шестчленно семейство.

Жена от квартал Ярмук каза, че едва е избегнала смъртта заедно със съпруга и децата си, след като били хванати от бойци на "Ислямска държава", докато се опитвали да избягат с група от около 30 човека. "Те взеха чантите ни, като мислеха, че в тях има злато или пари, а докато се занимаваха да проверяват съдържанието им, ние избягахме, възползвайки се от непрогледната тъмнина", заяви жената, която сега се намира в район под контрола на силите за сигурност. "Страхувам се, че тези семейства, които останаха в ръцете на Даеш, са били сполетени от ужасна съдба", каза тя.