Турският премиер прикани САЩ да създадат зони за сигурност в Сирия

Ердоган оцени ракетния удар на САЩ позитивно, подчертавайки, че са нужни мерки за противодействие на сирийския режим

Турският премиер Бинали Йълдъръм в телефонен разговор е призовал вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс да се съсредоточи върху създаването на зони за сигурност в Сирия, съобщават от Анадолската агенция.

"Ние очакваме да бъде засилена работата по сирийската проблематика. Необходимо е да се съсредоточим върху работата по създаване на зони за сигурност в Сирия. Ние сме готови да окажем всякаква помощ по сирийските въпроси", заявил Йълдъръм.

На 6 април САЩ по заповед на президента Доналд Тръмп изстреляха 59 крилати ракети "Томахок" по военното летище в сирийската провинция Хомс. Ракетният удар бе отговор на предполаганото използване на 4 април на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб.

Ръководството на САЩ смята че от това летище е започнала предполагаемата химическа атака. Според данни на министерството на отбраната на Руската федерация сирийската авиация в този ден е бомбардирала складове, където бойци са произвеждали боеприпаси с отровни вещества, които се доставяли в Ирак и са използвали и в Алепо.