Павлова: Президентът Радев да озапти служебното правителство

"Поканата към БСП е свързана с въпросите по повод Българското председателство на Съвета на ЕС"

“Няма причина следващото правителство на ГЕРБ да приеме наредбата за бежанците.“ Това заяви по време на брифинг министърът на вътрешните работи в кабинета "Борисов 2"Румяна Бъчварова. “Два вида страхове бяха експлоатирани в атаката на постановление 208 – социалният. Тук БСП много активно се опитваше да внушава. И вторият – че се застрашава националната сигурност, което беше заявено от вицепремиера Стефан Янев. Наредбата запазва духа и философията на разбирането за интеграционната политика. Принципите се запазват – общините са този субект, който ще се ангажира с това, че те ще се заемат с интеграцията и вторият е, че общините могат да заявяват дали да приемат бежанци. Този доброволен принцип беше основата на наредбата“, обясни Бъчварова.

От своя страна Валентин Радев добави, че всички са започнали да се чудят защо Постановление №208 се отменя. Той обясни, че в документа става въпрос за доброволен прием на бежанци в общините – “Не мога да повярвам, че една партия изговори толкова лъжи, за щастие тя не дойде на власт“, коментира Радев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство в кабинета "Борисов 2" Лиляна Павлова съобщи, че служебният кабинет е работил на тъмно и е давал решения без възможност да се задават въпроси – “Партизираното кадруване е също нещо, с което ще запомним служебния кабинет. За пореден път апелираме към Радев като единствен, който контролира служебния кабинет, да озапти мераците на служебния кабинет“, каза Павлова.

На въпрос как ще работят с в бъдеще с държавният глава Румен Радев, от ГЕРБ отговориха, че винаги са били в подкрепа на конструктивен диалог и уважават избора на българските граждани. На въпрос дали ще се проведе ревизия на служебното правителство, Павлова отговори, че за разлика от проф. Герджиков, от ГЕРБ няма да бъдат ревизори – “За разлика от Герджиков, ние няма да се правим на ревизори. Но това, което се прави, говори за сериозни проблеми“. От ГЕРБ подозират, че служебния кабинет залага капани на новото правителство.

Те са поканили БСП за среща, която се касае само за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.