САЩ с нови обвинения към Москва за Сирия

От САЩ заявиха, че Русия носи отговорност за събитията в Сирия

Продължава напрежението по оста Москва-Вашингтон след нанесените от американската армия в петък въздушни удари в Сирия. Тогава Доналд Тръмп разпореди да бъде бомбардирана военна база на режима на Башар Асад, а решението получи остри критики от руската страна. Според американския министър на отбраната Кремъл носи цялата отговорност за събитията в Сирия, съобщават от BBC.

В интервю за вестник "Сънди Таймс", Фалън заяви, че принципната подкрепа на Москва за режима на Башар Асад е неприемлива и трябва да бъде преосмислена. Той подкрепи и решението на Доналд Тръмп за удари срещу военна база на сирийските правителствени части, като по думите му, това е било единственото правилно решение след химическата атака в провинция Идлиб.

Според министърът на отбраната Москва е имала множество възможности да се оттегли от конфликта в Сирия, но така и не го е направила. Фалън завършва с това, че единстения път към прекратяване на сирийския конфликт, е оттеглянето на Башар Асад от власт. Часове по-рано Великобритания също изрази сходна позиция, а външният министър Борис Джонсън отмени визитата си в Москва.

Стотици поддръжници на режима в Дамаск излязоха по улиците на сирийската столица, за да кажат "не" на американските въздушни удари.

Според Съединените щати обаче именно Дамаск стои зад извършеното тази седмица химическо нападение срещу цивилни в провинция Идлиб. При атаката загинаха повече от 80 души, голяма част от тях - деца.