САЩ изпращат самолетоносач към Корейския полуостров

Освен самолетоносача, в региона ще бъдат изпратени два разрушителя и ракетен крайцер

Тихоокеанското командване на САЩ (ПАКОМ) потвърди придвижването на атомния самолетоносач "Карл Винсън" със съпровождащите го кораби към Корейския полуостров, съобщи ТАСС. Тихоокеанското командване на американските ВМС определиха маневрата като „мярка за запазване на готовност в региона”.

Държавният глава Доналд Тръмп още преди няколко дни заяви, че САЩ са готови сами да се справят с ядрената заплаха на Северна Корея, информират от bbc.

Освен самолетоносача, в региона ще бъдат изпратени два разрушителя и ракетен крайцер. Бойните кораби трябваше да заминат за Австралия, но в крайна сметка бяха отклонени от Сингапур към Западния Тихи Океан.

В сряда Пхенян изстреля балистична ракета със сред обсег на действие в Японско море. Междувременно президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин обсъждаха ядрената програма на КНДР. Към момента Пекин се дистанцира от действията на южния си съсед, но и не допуска пълната му международна изолация поради страх от бежанска вълна и американска експанзия при падане на севернокорейския режим, отбелязва Би Би Си.

Опасенията на някои анализатори са, че въпреки икономическите трудности и наложените санкции, Северна Корея в един момент може да разполага както с надеждна междуконтинентална балистична ракета, така и с достатъчно мощна ядрена бойна глава за нея.