Протести в Атина въпреки споразумението с кредиторите

Пенсионерите отново протестират, заради намаляването на пенсиите

В Атина продължава драмата с гръцкия дълг. Тази седмица Гърция и кредиторите й постигнаха споразумение по условията за отпускане на следващия транш от спасителната програма, но напрежението в южната ни съседка не стихна. Вместо това, по улиците на гръцката столица излязоха стотици протестиращи, съобщават от Guardian.

Кредиторите дадоха отново надежда, че Гърция няма да фалира, но цената е много висока. Отново се режат пенсиите, дори и най-ниските. В рамките на необлагаемия минимум влизат вече само безработните. Другите плащат данъци от първото евро. Заплатите са безутешно ниски, младите специалисти напускат страната, безработицата е най-висока от всички европейски страни.

Премиерът Ципрас представи резултатите от срещата на финансовите министри на Еврогрупата, като"надежда", което обаче не намери отзвук сред гърците. Пълно споразумение с кредиторите все още е далеч в бъдещето и преговорите продължават.

Този път Ципрас отново заплаши кредиторите, че ако не се постигне споразумение за поредната финансова помощ ще свика пълна Среща на върха и правителството ще подаде оставка - а никой не желае поредната гръцка драма по сценария на 2015-та година. Ново сътресение в Европейския съюз след Брексит може да не е фатално за съюза, но ще демонстрира, че оздравителната програма за гръцката икономика е поредица от грешки.

Естествено много висока политическа цена ще плати както премиерът Ципрас, така и управляващата партия Сириза, която не изпълни нито едно от предизборните си обещания. Рейтингът на консерваторите от Нова Демокрация е с 14 пункта пред Сириза. Ситуацията е неспасяема,а сега Ципрас трябва да убеди и парламента, че новото орязване на пенсии и заплати, високите данъци и безработицата са „някаква надежда". Мерките ще минат през парламента, но само с гласовете на управляващата коалиция,защото просто не желаят сами да си свалят правителството. Опозицията е категорична-нито един глас в подкрепа на новите мерки.

Тази ситуация на безнадежност сред гърците дава сила на синдикатите за още много протести и стачки.