Мая Манолова: КЕВР взима решения в интерес на „Топлофикация”

По думите й заради това в последните 2 години „Топлофикация” е надвзела суми в размер на 11 млн. лв. от абонатите си в София

„КЕВР взима решения в интерес на „Топлофикация”, категорична е омбудсманът Мая Манолова, съобщават от Нова телевизия. По думите й заради това в последните 2 години „Топлофикация” е надвзела суми в размер на 11 млн. лв. от абонатите си в София, като за определени периоди те са достигали до 20 млн. лв.

„Това са необосновани решения на КЕВР, взети непрозрачно и без аргументи. Това са лобистки решения в полза на силните на деня и в ущърб на българските граждани”, допълни Манолова.

По думите на Манолова КЕВР миналата година е намалил цените на природния газ с общо 33% до края на годината, но цената на парното е намаляла само с 8%. Тази година КЕВР увеличава цената на природния газ с 30%, а цената на парното скача с 23%.

„Топлофикация” плаща природния газ на по-ниски цени, а го продава на по-високи в топлоенергията на столичани”, поясни Манолова. По думите й това е парадоксално, защото „Топлофикация” затъва с все повече и повече дългове, въпреки че надвзима от столичани.

„КЕВР би трябвало да балансира интересите на енергийните дружества и на гражданите, но тя изцяло работи за дружествата”, смята Манолова.

Тя добави, че утре ще внесе жалба в Софийския административен съд срещу повишаването на природния газ, а до края на следващата седмица и жалба за повишаването на парното.