МОН ще представи мерки за по-сигурни училища

Общество

10-04-2017, 09:36

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Децата на бежанци ще бъдат записвани в училище с карта за нивото на образование

Само през последните седмици инцидентите са половин дузина

Министерството на образованието представя план за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, съобщават от Нова телевизия. До изработването му се стигна преди месец, след като при инцидент в столичното 52 ОУ почина дете на 11 години.

Разработен е национален механизъм за борба с агресията. Той надхвърля образователното министерство и включва още редица институции - сред тях Министерство на здравеопазването, МВР, Държавната агенция за закрила на детето, Изпълнителна агенция „Социално подпомагане", Национално сдружение на общините в Република България и други.

През последните седмици имаше няколко сериозни инцидента в училище, освен този в 52 ОУ. Клип от русенско училище показа как учител гони от час ученик поне привидно с ритник през вратата. В Самоков дете се оказа със счупено ребро след системен тормоз от страна на съученици. В Сливен пиян родител опита да нахлуе с нож в училище и се сби с охраната, а във Владая родители се оплакаха от агресивното отношение на преподавател.