Протестите в Сърбия срещу Вучич продължават

Той спечели президентските избори с 55 процента

В Сърбия продължават протестите срещу изборната победа на премиера Александър Вучич, съобщават Abc News. Протестиращите смятат, че има измама и затова днес предават на държавния глава Томислав Николич искане за анулиране на изборите.

Протестите срещу Вучич са под надслова " Против диктатурата " В тях участват предимно студенти. Снощният митинг в Белград беше един от най-многолюдните - в него взеха участие близо 20 000 души.

Протестиращите искат ревизия на избирателните списъци, за да се утвърди точният брой на гласоподавателитне в Сърбия, оставка на председателката на парламента Мая Гойкович, както и оставка на ръководството на държавната телевизия, защото според тях медията е информирала в полза на управляващите.

Опозиционният кандидат Саша Янкович твърди, че в 25 секции има масова измама в полза на Вучич. Янкович се класира втори на президентските избори с 16 процента. Премиерът Вучич нареди повторно преброяване на бюлетините в две от споменатите секции, но бяха открити само четири подозрителни бюлетини, а не стотици както твърди опозицията.

Президентските избори в Сърбия се проведоха на 2 април.