Нов Дом за Пловдивската опера край брега на Марица

Мисия Пловдив

10-04-2017, 14:52

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивската опера е важна градска цел, за тази кауза се създаде Инициативен комитет, който за седмица събра в подкрепа над 13 000 подписа на пловдивчани

Община Пловдив предприема реални решителни стъпки за изграждане на самостоятелна сграда на Пловдивската опера. Новото емблематично място в града ще е на северния бряг на Марица, на мястото на Палата №1 в Международен панаир Пловдив.

Това обяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев на специална пресконференция с участието на Вежди Рашидов, два мандата министър на културата в двете правителства с министър-председател Бойко Борисов,  избран за депутат от Пловдив в 44-тото Народно събрание, и мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов.

След състояла се по-рано днес среща с Инициативния комитет за изграждане на Дом за Пловдивската опера и разширения състав на Председателския съвет на Общинския съвет бе прието на предстоящата общинска сесия да се гласува внесеното от заместник-кмета Розалин Петков за придобиване от страна на Община Пловдив на 20 процента от акциите на Международен панаир Пловдив.

„Ако Общинският съвет даде положителна санкция Община Пловдив да влезе като партньор  в Международния панаир  с директно партньорство и с директен дял, веднага сформираме работна група, която да изготви тристранното споразумение между общината, държавата в лицето на Министерството на културата и Панаира . Пловдивската опера е важна градска цел, щом за тази кауза се създаде Инициативен комитет, който за седмица събра в подкрепа над 13 000 подписа на пловдивчани“, коментира кметът Иван Тотев.

Той разказа, че през последната около половин година са проучвани близо 10 терена за евентуалното местоположение на новата сграда, 4 от които – по крайбрежието на Марица, като най-подходящ сред тях се е оказало пространството в Панаира. Това е и актуалната причина общината да приеме дарените от правителството акции на Панаира.

„Предоставя се възможност за публични инвестиции в територии, които в момента са изцяло  извън  патримониума на общината“, заяви инж. Иван Тотев. Кметът поясни, че към момента е налице много ясно изразена собственост от страна на Международен панаир – Пловдив, с кредитор в лицето на държавата чрез Българската банка за развитие.

Ако Общинският съвет приеме положително решение по внесеното предложение, следва подписване на тристранното споразумение, обявяване на конкурс за проект, обществено обсъждане, за да се стигне и до същинското изграждане на новата сграда за операта. Основните инвестиции се очаква да дойдат от държавата чрез Министерството на културата и Община Пловдив.

„Този проект е много важен за града, защото ще остане за хората много поколения след нас“, каза инж. Иван Тотев

Вежди Рашидов посочи, че за него, като човек, изцяло отдаден на културата, проектът е много важен, тъй като е поел ангажименти към пловдивската артистична общност.

„Операта е сред най-представителните места в един град, а Пловдив е най-хубавият ни български град с една от най-добрите оперни трупи.  След многото огледи избрахме това хубаво и централно място с прилежащ площад, паркоместа и комуникации, а река Марица носи допълнителен чар. Съберат ли се умовете на експертите, тук чудо за приказ може да стане, а направим ли първата копка, няма да дадем и крачка назад и нека пловдивчани са сигурни, че за няколко години ще имат нова сграда на Операта“, отбеляза Вежди Рашидов.

Той призна, че по груби сметки се очаква изграждането на новия обект да струва около 50-60 милиона лева, но това е изпълнимо в рамките на един правителствен мандат. Според него както „Квадрат 500“ в София е вече реалност, така ще се сбъдне и мечтата за Дом за Операта в Пловдив с всичките реални възможности общината да направи в пространството втори куклен театър, музеи, галерии.

Мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов увери, че от своя страна е готов да подпише споразумението между общината, държавата и Панаира, с което върху около 5 декара площ да се учреди правото на строеж на Опера на мястото на Палата № 1. Той изрично подчерта, че строителното разрешение се отнася единствено за сграда Операта.