Спад на влизащите мигранти в Германия през 2017 г.

Германската служба за миграцията и бежанците се е произнесла по 222 395 молби за убежище от януари до март

Броят на хората, търсещи убежище в Германия, е спаднал рязко, показват нови данни, което е знак, че споразумението между Европейския съюз и Турция за спиране на потока от мигранти работи, съобщават от Ройтерс.

Огромният приток от мигранти към Германия през последните две години се отрази отрицателно на популярността на канцлера Ангела Меркел преди парламентарните избори през септември и подхрани възхода на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия". Но "Алтернатива за Германия загуби популярност според социологическите допитвания след рязкото забавяне на притока на мигранти след сделката между ЕС и Анкара, която беше постигната преди малко повече от година.

Около 47 300 души са пристигнали в Германия между януари и март, повечето от Сирия, Ирак и Афганистан, въпреки че 60 хил. души са подали молба за убежище в този период, което е спад от две трети от същия период на миналата година, уточниха от германското вътрешно министерство.

На около 110 000 мигранти е било позволено да останат в Германия за момента, но само на една пета са получили пълен статут на бежанци. Мигрантите, които пристигат в Германия, за пръв път се регистрират в приемни центрове, където те трябва да чакат с месеци, преди да могат да подадат молба за убежище, което създава огромно забавяне.

В края на март все още е имало около 278 хил. неуредени молби за обработване, посочиха от германското вътрешно министерство.