Марин льо Пен предизвика скандал във Франция

Кандидат-президентът заяви, че Франция не носи отговорност за масовите арести по врема на Втората световна война

Кандидатката на крайната десница за президент на Франция Марин льо Пен си навлече критики с твърдението, че френската държава не носи отговорност за масовите арести на евреи в Париж по време на Втората световна война, съобщават от Ройтерс.

"Не мисля, че Франция е отговорна за Вел д'Ивер", каза Льо Пен в интервю за радио Ер Те Ел, ивайки предвид Зимния велодром, където през юли 1942 г. са събрани хиляди евреи, преди да бъдат пратени в нацистки лагери на смъртта.

По думите й, "ако е имало отговорни, това са били онези, които са били на власт тогава и това не е Франция".

Впоследствие кандидатката на Националния фронт направи писмено изявление, в което напомни, че по това време "Франция и републиката бяха в Лондон", а "режимът на Виши не беше Франция".

Марин льо Пен припомни, че такава е била позицията на държавните глави, вкл. Шарл дьо Гол, до 1995 г., когато Жак Ширак "погрешно" според нея е признал участието на френската държава в преследванията на евреите.

Независимият центристки кандидат-президент Еманюел Макрон каза днес, че конкурентката му е допуснала "сериозна грешка" с тези свои твърдения. "Някои са забравили, че Марин льо Пен е дъщеря на Жан-Мари льо Пен", припомни Макрон за Льо Пен-старши, известен със своите антисемитски и расистки изяви.

Интервюто на Марин льо Пен предизвика още гневни критики във Франция и чужбина. Външното министерство на Израел заяви, че думите й "противоречат на историческата истина", а също и на "изявленията на поредица френски президенти". Председателят на френския Еврейски студентски съюз Саша Гозлан обвини Марин льо Пен в "ревизионизъм" и прикани избирателите да се мобилизират за изборите на 23 април и 7 май и да не позволят на Марин льо Пен "да петни отново честта на Франция и паметта за жертвите на режима във Виши". А по думите на кандидат-президента на социалистите Беноа Амон сега няма никакво съмнение, че Марин льо Пен принадлежи към крайната десница.

На 16 юли по заповед на германските окупационни власти френската полиция залавя 13 хиляди евреи в Париж. Повечето от тях са задържани в тежки условия на колодрума, след което са пратени в лагера Аушвиц, припомнят агенциите.