Русия e знаела за химическата атака предварително

Американски представители вярват, че Дамаск и Москва са се опитали да прикрият химическата атака

САЩ са заключили, че Русия предварително е знаела за химическата атака в Сирия миналата седмица, разкри високопоставен американски представител, съобщават от CNBS.

Източникът поясни, че безпилотник на руснаците е прелетял над болница, докато жертви на химическата атака в Хан Шейхун са търсили помощ в здравното заведение. Часове след изтеглянето на дрона произведен в Русия самолет е бомбардирал болницата.

Източникът заяви, че САЩ нямат доказателства Русия пряко да е участвала в нападението в Северна Сирия. Но представителят допълни, че присъствието на разузнавателен дрон над болницата не може да е било съвпадение и че Русия е била наясно с предстоящата атака.

До вчера американските власти не бяха сигурни дали дронът е на Русия или Сирия, но първият източник подчерта, че във Вашингтон сега са убедени, че безпилотникът е на Москва. Представителят каза още, че не е ясно кой е пилотирал бомбардировача, защото сирийците използват руски самолети.

По-рано днес Пентагонът съобщи, че ударите на САЩ с крилати ракети в Сирия са повредили или унищожили около 20% от бойната авиация на режима.