Задържаните след терористичния акт в Петербург са членове на терористични клетки

Шестима от тях бяха задържани в Санкт Петербург, а двама - в Москва

Задържаните след терористичния акт в метрото на Санкт Петербург са членове на законспирирани терористични клетки, каза шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, цитиран от ТАСС. Той говори на заседание на националния антитерористичен комитет.
Той припомни, че в хода на оперативно-издирвателните и следствени действия след атентата са били задържани 8 членове на такива тайни терористични клетки. Шестима от тях бяха задържани в Санкт Петербург, а двама - в Москва. Всички те произхождат от средноазиатските републики, отбеляза Бортников. При обиските е иззето голямо количество оръжие и средства за поразяване. Издирват се организаторите и евентуални помагачи, добави шефът на ФСБ.
Според него разследването на взрива, причинил смъртта на 13 души и ранил десетки други, и провежданите в момента действия на властите все още не отговарят напълно на степента на заплахите от международните терористични организации, подчерта Бортников.
"За предотвратяване на опитите за проникване на терористи в Русия трябва да бъдат предвидени допълнителни мерки относно режима на държавната граница, на каналите за влизане и излизане от страната и при контрола на пътническия поток спрямо лицата, заподозрени в причастност към терористични структури", каза той.
Шефът на ФСБ смята за необходимо също да се въведе ред в миграционната сфера и да се повиши отговорността на контролиращите служители.