Административен съд Стара Загора отмени забрани за религиозна агитация

Според жалващите се, промените в местната наредба били в противоречие с чл. 37 от Конституцията и на множество членове от Закона за вероизповеданията

Състав на Старозагорския административен съд отмени извършените през пролетта на м.г. от Общинския съвет промени в Наредбата за обществения ред. С тях се въвеждаха допълнителни ограничения за развиване на религиозна дейност.

Делото беше образувано по жалба   Християнска Църква "Месия", Християнска Църква "Сион", Българска Божия Църква "Възраждане", Църква на Бога "Мостът", Апостолски Християнски център "Живот в слава" и Евангелска Християнска Баптистка църква.

Според жалващите се, промените в местната наредба били в противоречие с чл. 37 от  Конституцията и на множество членове от Закона за вероизповеданията, включително и с установената с чл. 9 от Европейската конвенция за правата на човека свобода на религията.

В решението си от 6 април съдът, с председател Галина Динкова, заявява категорично: "Специалният закон за вероизповеданията не предвижда уредба на подзаконово ниво на регулираните от него обществени отношения. Такава възможност няма установена и в ЗМСМА, включително за приемане на наредби в изпълнение за правомощията на общинските съвети по чл. 21 ал. 1 от ЗМСМА. Следователно атакуваните разпоредби на наредбата се приети без законова делегация, при липса на правно основание, което води до липса на материална компетентност на органа. Разпоредбите са невалидни и следва прогласяване на тяхната нищожност."

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Общинският съвет е осъден да заплати направените разноски от жалващите се в размер на 1 100 лв. Делото бе образувано след няколко случая на глобени за религиозна пропаганда мисионери на нетрадиционните вероизповедания.

Ответникът Общински съвет Стара Загора изразява несъгласие с оспорването, а представителят на Окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение, че оспорването е основателно.

От делото става ясно, че приемането на измененията в Наредбата за обществения ред е било инициирано от общинските съветници Гергана Микова и Николай Диков с мотиви зачестилите сигнали, че деца и младежи биват притеснявани по улиците на града от различни емисари, които под различни форми /печатна литература, аудио и видео информационни носители/ им предлагат безплатна информация със съмнителен характер. В определена възраст тази информация би могла да бъде опасна и подбуждаща опасни действия.