Рекс Тилърсън пристигна в Москва за среща със Сергей Лавров

Срещата ще се състои на фона на обтегнатите отношения между САЩ и Русия след американската въздушна операция срещу сирийска авиационна база

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Сирия след предполагаемата химическа атака в страната и американската въздушна операция срещу сирийската авиация. Преди дни съветът не успя да излезе с единна позиция за предполагаемото нападение с химическо оръжие. Междувременно, Сирия ще е сред темите на срещата между американския държавен секретар Рекс Тилърсън и руския външен министър Сергей Лавров.

Държавният секретар на Съединените щати, Рекс Тилърсън пристигна на първото си посещение в Москва, откакто зае поста.

Срещата ще се състои на фона на обтегнатите отношения между Съединените щати и Русия след американската въздушна операция срещу сирийска авиационна база.

По-рано, лидерите на двете страни изказаха противоположни мнения за ситуацията в Сирия.

Руският държавен глава, Владимир Путин разкритикува действията на Съединените щати, като заяви, че ударът е нарушение на международното право и е бил извършен без доказателства за употребата на химическо оръжие от Дамаск.

От своя страна американският президент Доналд Тръмп заяви, че ракетния удар срещу военновъздушната база е бил нужен и че ситуацията би била по-добра, ако Русия не поддържа Башар Асад.

Тема на разговор между Тилърсън и Сергей Лавров ще бъде и напрежението на Корейския полуостров, след като Москва изказа опасения, че Вашингтон може да действа едностранно заради ядрената програма на Пхенян.

Среща между Тилърсън и президента Путин не е предвидена официално, но според руски медии, такава може да има.