10 хиляди лева са нужни на 2-годишно момче от Бургас за да оздравее

Животът

12-04-2017, 12:20

Снимка:

nova.tv

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

760 семейства са със спрени детски заради отказ от ваксина

Болестта дошла след ваксина, казвали лекари, но никой от тях не го потвърдил в официалните документи

Момче на две години и седем месеца от Бургас се нуждае от 10 000 евро, за да проходи отново. До миналата година Светльо бе много буен, игрив и щастлив, а сега е с липса на чувствителност в крачетата, каза майка му Деница Сандова в предаването „На кафе“, цитирана от Флагман.
„Първоначалната сума, която трябва да съберем е 10 000 евро. Това е само за първото заминаване в Белгия, т.е. за диагностиката. На място ще се прецени колко още средства ще са нужни за лечението“, уточнява майката.

Едното краче на Светослав Сандов е напълно обездвижено, а до преди година той бягаше и скачаше, каза баща му Кристиян.
„Развиваше се нормално. Всичко бе идеално. Бяхме свалили вече памперсите. Бягаше и скачаше до момента, в който не му се постави ваксината Пентаксин. Спазвахме всички препоръки на лекарите и са му правени всички имунизации. Когато бе ваксиниран, нямаше никакъв проблем, но на следващия ден изведнъж изохка и повече не можеше да върви. С мъжа ми си помислихме, че си е навехнал крачето и изчакахме няколко минути да видим какво ще се случи. Забелязахме обаче, че се обездвижва“, разказва Деница.
„Бях на земята с него и си играехме, но едната от играчките отиде по-далече и в момента, в който се опита да стане до нея, кракът му се сгъна и падна. В първите минути синът ми не можеше да осъзнае какво става и че не може да върви. Продължаваше да се мъчи, но след всяко изправяне, падаше. Първо си мислихме, че му е изтръпнало дясното краче и започнах да го разтривам. Изчакахме 20 минути и го заведохме до спешното отделение. Първоначалната диагноза бе долна пареза. Два часа стояхме до кабинета, докато ни приемат“, добавя бащата на Светльо.
„Тогава вече не можеше да си стои на краката. Опитвахме се да го оставяме изправен, но нямаше никаква възможност за това. Вкараха ни в инфекциозно отделение“, уточнява Деница.
„На следващия ден му направиха пункция. Взеха му пълни кръвни изследвания“, разказва Кристиян. При тях нямаше никакви показатели, че е болен, добавя съпругата му.
„Бяхме две седмици в болницата. Лекарите не можеха да разберат какво му е. Заключението им е, че става въпрос за постваксинална реакция. Решихме да отидем в специализирана клиника в София, но там отхвърлиха диагнозата. Според специалистите времето между слагането на ваксината и получаването на парализата било прекалено малко. Ставало въпрос за възпалителни полиневропатии. Поставяйки диагнозата обаче, гледаха земята“, заяви Кристиян Сандов. Лекарите не смееха да ни погледнат в очите, което навежда на мисълта, че или не знаеха какво му е, или не искаха да кажат истината, подчерта той.
Благодарение на нашите рехабилитатори и на всички, които ни насочваха по един или друг начин да лекуваме детето, състоянието му значително се подобри, добавя Деница.
„Децата на възрастта на Светльо трябва да си играят, а той е на рехабилитации и физиотерапии, но не се е предал. Изключително умен е, много неща е научил, говори нормално, мие си ръцете и зъбите, храни се сам. Синът ми е нормално дете с изключение на това, че не може да върви. Насочили сме се към клиника в Белгия, която ни бе препоръчана от майка, чието дете е с ДЦП. Повечето лекари, при които сме ходили, казват, че няма какво да се направи за него“, заяви Кристиян.
„Препоръчаха ни да се направят протези, с които да върви. С едната той спи, тъй като започна да му се скъсява ахилесовото сухожилие. Тя му държи крака на 90 градуса. С помощта на другата протеза трябва да е стабилен, докато върви. В началото имаше ефект, но започна да му се изкривява крака откъм ябълката“, разказва бащата на Светьо.
„Аз виждам, че при сина ми има потенциал. При никакви обстоятелства няма да се предадем и няма да позволя някой друг да решава вместо мен дали синът ми ще се оправи или не“, сподели Деница.
Всички виждаме, че има потенциал в това ангелче, възкликна Гала. На въпроса й каква диагноза дават невролозите у нас, майката на усмихнатото хлапе отговори, че повтаряли само „молете се“.
„Много от лекарите казват, че причината е във ваксината, но никой официално не го написа в документите. Няма точна диагноза“, добавя Кристиян.