Великденска изложба с икони „Повече от образ” откриха в Малката базилика

Пловдив Лайф

12-04-2017, 13:15

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Иконната експозиция „Повече от образ” може да бъде посетена до 11 май

Изложба на икони със заглавие „Повече от образ” бе открита тази вечер в Малката базилика.

Събитието се организира от Общински Институт „Старинен Пловдив” във връзка предстоящите Великденски празници.
Иконата е образ на божествената красота и слава. Тя е свещена, защото изобразява божественото състояние на своя първообраз и участва в почитанието му, като посредник, чрез който християните молитвено общуват с него. Иконата представя не всекидневното лице на светеца, а неговото прославено и вечно.
Автори на изложбата са две талантливи художнички.
Тотка Григорова е завършила бакалавърска и магистърска степен в НХА "Николай Павлович"- София, специалност „Стенопис”. Творческата й работа е в областта на монументалната и кавалетна живопис и иконографията. През годините е правила самостоятелни изложби с икони и е участвала в общи изложби с икони и живопис. Има реализирани стенописни проекти в частни домове и обществени сгради в техники витраж, секо и сграфито.
Мария Кукова работи като художник от 1982 г. Твори в областта на иконографията, живописта, рисунката, като използва различни техники-масло, акрил, темпера, пастел. Член е на Дружеството на пловдивските художници. Откривала е самостоятелни изложби с икони и живописни платна и е участвала в редица общи изложби.
„Поканата от Общински Институт „Старинен Пловдив” беше неочаквана за нас. Малката базилика е един храм на духовността, в който много добре се вписват подобен род събития.Ние сме изключително благодарни на Института за предоставената възможност да изложим творбите си. Още повече, че това се случва в навечерието на тези светли Великденски празници”, каза Тотка Григорова.
„Пожелаваме на всички християни топли и духовни празници.Избрахме името „Повече от образ”, защото, когато художникът рисува икона, той не твори обикновен образ, а една историческа личност, която е превърнала земния си живот в духовен подвиг. И всички средства, които иконописецът използва-линии, форми, цвят, символи, са насочени към правдиво пресъздаване на образа, така че да се покаже неговата святост и да има връзка с първообраза”, добави Мария Кукова.
Изложените икони са на известни светци, сред които Свети Мина, Свети Георги, Света Богородица с Младенеца, Света Анна и други.
Иконната експозиция „Повече от образ” може да бъде посетена до 11 май.