ЕК: България не приема достатъчно мигранти

Изпълнението на квотите има напредък, но са нужни повече усилия

В сайта на Европейската комисия днес бе представен доклад за изпълнението на квотите за разселване, в който бе посочено, че България, Хърватия и Словакия приемат прекалено малко мигранти. Според него България, Кипър, Гърция, Хърватия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения все още не са приели нито един бежанец по споразумението с Турция.

В документа се посочва, че досега България е приела 29 кандидати за убежище от Гърция при подадени 310 молби. Общо от южната ни съседка сме обещали да приемем 831 кандидати, а досега сме изпълнили едва 3% от това обещание. От Италия досега у нас не е бил прехвърлен нито един мигрант, при 140 подадени молби и при заявка за приемането на 471 души.

Общо за ЕС се отчита напредък в изпълнението на квотите, но ЕК призовава за повече усилия. Досега в ЕС са били разселени близо 32 хил. мигранти. В Гърция преместването си очакват 14 хил. кандидати, а в Италия - около 3500, сочат данните.

За да бъдат изпълнени квотите до края на септември е необходимо от Гърция да бъдат премествани поне 3000 души месечно, а от Италия - поне по 1500 души на месец. От ЕК настояват държавите в ЕС да имат месечни планове за разселване, да увеличат възможностите си за обработване на молбите и да съкратят времето за отговор по тях.

В документа е записано, че докато Люксембург и Португалия отбелязват траен напредък по изпълнението на квотите, България, Хърватия и Словакия извършват много малко премествания. Унгария и Полша все още отказват да участват в схемите. До този момент само Малта и Финландия са на път да изпълнят задълженията си в срок. Заявено е , че ако държавите не увеличат скоро броя на разселванията, ЕК няма да се поколебае да използва правомощията си.

ЕК отбелязва, че правното задължение за разселванията не отпада след септември. Досега 4618 сирийски бежанци са получили възможност за безопасно и законно влизане в ЕС по силата на споразумението с Турция. Кипър, Дания, Унгария, Малта, Полша и Словакия не са приели до днес нито един сириец по това споразумение.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен