Тържествено отбелязаха Международния ден на авиацията и космонавтиката в Северен

Мисия Пловдив

12-04-2017, 16:18

Снимка:

район „Северен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С едноминутно мълчание бе отдадена почит на летеца-изпитател Юрий Гагарин

Мащабно и тържествено отбелязване на Международния ден на авиацията и космонавтиката се проведе днес в пловдивския Район „Северен” на паметника на първия космонавт - Юрий Алексеевич Гагарин.
Тази година по инициатива на група „Славяни” са събрани средства за възстановяване на паметника, чийто барелеф липсва от години. Сега той е изработен от черен мрамор, а върху него с лазерни технологии е изрисуван образът на първия космонавт. Да стане това реалност е изключителна заслуга на десетки организации, сред които „Авиамаш” ЕООД, безрезервно подкрепени от кмета на район „Северен“ инж.Ральо Ралев.
На днешния 12 април, точно 56 години след старта на Гагарин в Космоса, пред реновирания барелеф на космонавта, Военният духов оркестър на Пловдивския гарнизон проехтя тържествено пред много гости и граждани. Сред гостите бяха Областният управител Здравко Димитров, Заместник-кметът на Община Пловдив Георги Маринов, Заместник-кметът на район „Северен“ Калоян Георгиев, ръководители и състав на авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево и представители на многобройните организации, направили възможно възстановяването на барелефа на Ю.Гагарин. Бригаден генерал Явор Матеев прие Почетната рота, чието присъствие придаде изключителна тържественост на събитието. С вълнуващи думи доц полк ОЗ. Петър Ненков припомни историческата стъпка, осъществена от летеца космонавт в овладяването на Космоса и закономерното присъствие на името му в историята на човешката цивилизация.
Заместник-кметът на район „Северен“ К. Георгиев откри реновирания барелеф със символичен жест, пускайки в простора гълъби, а в този момент бяха поднесени десетки венци, букети и цветя от гостите на събитието. С едноминутно мълчание бе отдадена почит на летеца-изпитател Юрий Гагарин. Вълнуващ финал на празника поставиха деца от ДГ „Космонавт“, които със своите песни и стихове наситиха с празничност настроението около барелефа.