В Израел са бесни от коментарите на Спайсър

Свят

12-04-2017, 18:47

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Говорителят на Белия дом се извини за омаловажането на Холокоста

"Белият дом се нуждае от преподавател по история"

Израелски политици и коментатори реагираха с възмущение и недоверчивост след коментарите на говорителя на Белия дом Шон Спайсър, че Адолф Хитлер не е използвал отровен газ срещу собствения си народ и нарече нацистките лагери на смъртта "центрове на Холокост", съобщават от Guardian.

По време на редовния брифинг в понеделник Спайсър се опита да намекне, че дори Хитлер, за разлика от сирийския лидер Башар ал Асад, не е използвал отровен газ срещу собствения си народ, пренебрегвайки нацисткото избиване на германски евреи и други в газовите камери и с изпаренията от камиони. Днес Спайсър заяви, че е сгрешил с направеното сравнение.

Министърът на разузнаването Израел Кац написа в "Туитър", че коментарът на Спайсър е възмутителен. Той подчерта, че "трябва да поискаме да се извини или да си подаде оставката".

Обаче по-късно Кац прие извинението на Спайсър. "След като той се извини и си оттегли думите, що се отнася до мен, въпросът е приключен", отбеляза министърът в съобщение.

Израелският депутат Ерел Маргалит от центристкия Ционистки съюз призова израелското правителство да "наруши мълчанието" и официално да осъди коментарите. Нахман Шай от същата партия призова американския президент Доналд Тръмп да осъди коментарите на Спайсър.

Според израелски медии думите на говорителя на Белия дом отразяват антисемитизма в американското правителство.

Центърът за изследване на Холокост Яд Вашем нарече коментарите на Спайсър "изопачаване на историята".