САЩ прихванали разговори на сирийски военни за химическата атака

Прихванатите данни били част от огромния масив разузнавателна информация, събирана от САЩ в страни като Сирия и Ирак

Американското разузнаване е прихванало разговори, в които сирийски военни и експерти по химически оръжия са обсъждали подготовка на нападение с използване на бойното отровно вещество зарин в сирийската провинция Идлиб. Това съобщи вчера телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на неназовани източници в американското правителство, предаде БТА.

Телевизията посочи, че Вашингтон не е знаел за подготвяната атака по-рано, защото поради огромния обем събирана информация голяма част от нея често остава необработена. Но след като стана известно за нападението с химическо оръжие в провинция Идлиб, САЩ веднага започнали да изучават събраните разузнавателни данни с цел установяване на виновника за нападението, отбеляза Си Ен Ен.

Цитирани от телевизията американски официални представители заявили, че за тях няма никакво съмнение, че за използването на химическо оръжие носят отговорност сили, подчинени на сирийския президент Башар Асад. Според Си Ен Ен, до момента САЩ не са открили в прихванатите от тях данни информация, показваща, че представители на руските въоръжени сили са влизали в каквито и да са комуникации във връзка с атаката в Сирия.