Велики четвъртък – Господната трапеза и горчивата чаша

Животът

13-04-2017, 10:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Велики четвъртък е!

На Велики четвъртък Господ предрича за предателството на Иуда и отричането на Петър

а днешния ден   от Страстната седмица, според Светото писание Христос събира учениците си на тайна вечеря. „Иисус взе хляба и, като благослови, разчупи, раздаде на учениците и каза: вземете, яжте: това е Моето тяло.И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички, защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове". /Мат. 26:26-28/
На Велики четвъртък Господ предрича за предателството на Иуда и отричането на Петър. „всички вие ще се съблазните поради Мене през тая нощ; защото писано е: "ще поразя пастира, и ще се пръснат овците на стадото"./Мат. 26:31/
Петър е най-категоричен, че това няма да се случи. „Дори и всички да се съблазнят поради Тебе, аз никога няма да се съблазня.
Иисус му рече: истина ти казвам, че тая нощ, преди още петел да пропее, три пъти ще се отречеш от Мене. Петър Му казва: ако потрябва дори и да умра с Тебе, няма да се отрека от Тебе. Същото рекоха и всички ученици". 
После Човешкия син приканва учениците да се молят заедно с Него за горчивата чаша, която трябва да изпие и за тях, да не паднат те в изкушение. Всички те обаче заспиват по време на молитвата.