Задържани са трима за телефонна измама

В полицията на Велики Преслав

Криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав, със съдействието на техни колеги от областната дирекция на МВР в Търговище, установиха и задържаха двама мъже и жена, съпричастни към телефонна измама. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. 
Вчера на стационарния телефон на 66-годишна жена от Велики Преслав се обадила жена, която, плачейки, казала, че дъщеря й е катастрофирала. Разговорът продължил мъж, който започнал да отправя обиди и закани към 66-годишната жена. Казал й да приготви всичките си пари и ценности и да ги даде, за да не се случи на семейството й "нещо лошо", но връзката "прекъснала". 
Последвало второ обаждане от мъж, който се представил за полицай. Той обяснил, че са засечени телефонни измамници. Казал на жената да запази самообладание, да сложи всички пари и ценности, които има, в торба. Накарал я да преброи парите и да опише какви точно са златните накити. Обяснил й, че трябва да ги прибере в хладилник, да затвори всички прозорци и да заключи всички врати, тъй като вероятно измамниците са агресивни. Малко след това същият мъж се обадил и й казал, че ще има операция по задържането им. Помолил жената да съдейства, като остави парите и ценностите пред вратата на жилището. 
С идеята, че помага на полицията, жената сложила в найлонова торба 750 лева и около 20 грама златни накити, и ги оставила пред вратата. По-късно същият мъж й се обадил и я "похвалил", че е "свършила чудесна работа", а измамниците
са задържани, дори единият е прострелян в крака.
Тъй като не чула изстрели наблизо, а парите вече ги нямало, жената се усъмнила и подала сигнал в полицията. 
След издирване било изяснено, че в града е забелязан автомобил "БМВ" с търговищка регистрация. Информация за него била подадена на полицейските служители в Търговище и след бързата им реакция той бил спрян за проверка в града. В него били двама мъже и жена.
За срок до 24 часа в полицейското управление във Велики Преслав са задържани Г.Ф./20 г./ и А.И./21 г./ от Омуртаг, и Х.Т./21 г./ от Сливен. При претърсването в автомобила са намерени малко над 700 лева и златни накити, които отговаряли на описаните от 66-годишната жена.